Discriminatie door de overheid

Sinds 2019 is er in de media en in de Tweede Kamer veel aandacht geweest voor het handelen van de Belastingdienst bij onder andere het toezicht op kinderopvangtoeslag. Ouders zouden ten onrechte als fraudeurs worden aangemerkt. Hierdoor moesten zij soms duizenden euro’s aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Inmiddels staat dit bekend als de zogenaamde Toeslagenaffaire.

De toeslagenaffaire wijst op een nietsontziende fraudebestrijding, zowel in wetgeving en beleid, als in de uitvoering ervan door de Belastingdienst. Met als doel om fraude op te sporen, ging de Belastingdienst soms actief op zoek naar mensen die aan bepaalde kenmerken voldeden, zoals het hebben van een dubbele nationaliteit. Zij kregen te maken met extra controles bij kinderopvangtoeslag. Dat juist zij zijn geselecteerd, roept bij hen het gevoel op te worden gediscrimineerd. Immers, zij werden eruit gepikt vanwege een persoonskenmerk, niet omdat er bij ieder van hen concrete aanwijzingen waren dat zij iets fout hadden gedaan.

Dat kon als gevolg hebben dat mensen onterecht werden afgewezen voor schuldsanering, kwijtschelding van belastingschuld of een persoonlijke betalingsregeling

De Autoriteit Persoons gegevens concludeert: ‘De Belastingdienst is meerdere keren in de fout gegaan. Terwijl juist de Belastingdienst een zeer grote verantwoordelijkheid heeft tegenover de mensen in Nederland. Die zijn immers van de Belastingdienst afhankelijk. Je kunt niet besluiten om je toeslagen maar ergens anders aan te vragen of je belastingaangifte ergens anders te doen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de Belastingdienst zorgvuldig met hun gegevens omgaat.

Inmiddels heeft de Autoriteit Persoons gegevens de belastingdienst een boete opgelegd en bewezen geacht dat er inderdaad sprake is van discriminatie bij de toeslagen affaire en de Fraude Signalering Voorziening.

Wilt u daarover praten of een melding daarvan doen? U kunt het 24/7 contact opnemen via de site www.mddeventer.nl of telefonisch via 06-53302462. Elke melding wordt door ons serieus genomen en het is belangrijk dat mensen elke vorm van discriminatie die zij ondervinden of zien bij anderen bij ons melden. Mede op deze manier kunnen wij aandacht vragen voor discriminatie en het beleid, zowel op lokaal als landelijk niveau beïnvloeden.

Catja Stapper, coördinator MDD, is te bereiken via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de maandag en vrijdag via 0638280907